polis, polisemblemBristen på poliser i samhället är ett faktum och bidrar till otrygghet på många platser i landet. Samtidigt är det fler poliser som vill lämna sitt yrke på grund av dålig löneutveckling.

Det behöver fler poliser i samhället för att uppnå ökad trygghet, något som Löfven nu fått krav på sig om att ordna.

Utryckningar stoppas

Poliser är de enda i landet som lagligt får gå beväpnade med pistol och ingripa med vissa typer av vapen för att skydda andra eller sig själva. Ordningsvakter är ett undantag, de får ha batong på sig som de beställer med speciell licens från bland annat castlesecurity.se. Men på grund av bristen av poliser i landet så stoppas utryckningar på larm, något som minskar tryggheten i samhället rejält och också får folk att tappa på förtroendet för polisen. För vem ska man vända sig till om man behöver hjälp? Situationen är utan tvekan besvärlig tycker Lars Lindahl som är polisområdeschef i Dalarna. Orsaken till otryggheten är allmän personalbrist inom polisen som funnits under flera år och att brotten går upp och ner beroende tid på året, skriver Svenska Dagbladet. Av totalt 156 209 larmsamtal blev 1.48 procent kodade som resursbrist och fick ingen utryckning från polisen.

Dålig löneutveckling för poliser

I Dagens Nyheter kan man läsa om att Stadsminister Stefan Löfven under sin Smålandsturné pratade om möjligheterna kring att bryta utvecklingen i många utsatta områden och skapa större trygghet. Han kom inte med några löften och han möttes av krav på fler poliser, men Löfven anser att det är polisledningens sak. Men det behövs utbildning av nya poliser, samtidigt som man måste få befintliga poliser att vilja stanna i sin yrkesroll. Nu är det inte mycket som finns för att locka för yrket eftersom många poliser faktiskt funderar över att lämna in sin polisbricka på grund av dålig löneutveckling.