Det är ingen hemlighet att bästa sättet att undvika en kris, är att vara förberedd på att någonting kan hända. Vet man till exempel att lägenheten kan brinna upp om plattan inte stängs av – kommer man troligtvis vara noggrann med att stänga av den. Det går självklart inte att skydda sig mot allt, men man kan försöka, till exempel mot överfall i natten. Det är många som känner obehag om nätterna när de är på väg hem efter att ha varit ute sent. Vissa är mer rädda än andra, och det kan bero på vad man har gått igenom i livet. En person som har sett mycket våld eller själv blivit utsatt för det, är möjligt mer rädd än den som har levt ett skyddat liv. Oavsett anledning till obehaget är det alltid bra att vara förberedd på att någonting kan hända. I Smålandsposten har det skrivits kort om att många numera använder skyddsspray i fickan för att skydda sig. De pratar med en polis från Kronobergs län och han säger så här om när den får användas:

– Man har ju sin nödvärnsrätt, det vill säga att när du blir överfallen och hotad med våld har du rätt att skydda dig. Men inte med mer våld än vad situationen kräver.

Med vänner som skydd
Om det skulle vara så i samtliga fall, att skyddssprayen endast användes vid nödvärnsrätt – hade det självklart varit det ultimata sättet att skydda sig. Men tänk om sprayen hamnar i fel händer, till exempel på den som överfaller istället för den som skyddar sig? Då kan det bli så att skadan som överfallaren gör faktiskt blir större än vad den skulle blivit. Det är kanske dumt att spekulera i om det är bra eller inte. Alla har ju rätten att skydda sig. Men det kan vara värt att lyfta alternativen. Till exempel ett trygghetslarm, som låter vänner och familj följa dig virtuellt under hemfärden. Detta är en väldigt bra idé, speciellt för de som kanske har tonåringar som ska börja ta sista tåget hem. Då kan föräldern enkelt ha koll och se om någonting händer. Och skulle det, vilket det förhoppningsvis aldrig gör, kan de som följer dig snabbt vara på plats för att hjälpa till. Numera finns det appbaserade trygghetslarm, som du kan ha i mobilen, till exempel http://www.walkmehome.com/sv.