Någon har gjort inbrott i ditt hem. Förmodligen har du många känslor just nu, varav en antagligen är att du aldrig vill att det ska hända igen. I den här artikeln kan du läsa om några av de viktigaste åtgärderna att ta till för att trygga ditt hem.

Att drabbas av ett inbrott hemma kan vara en otroligt traumatisk händelse. Dels har någon brutit sig in på den plats som du verkligen upplever som fredad och rotat runt. Dels har du i värsta fall också blivit av med många av dina mest värdefulla ägodelar. I det läget blir den naturliga reaktionen att införa åtgärder som säkerställer att samma sak inte händer igen. Ett första steg är att kontakta Dörrakuten och installera säkerhetsdörrar. Det finns fler saker du kan göra.

tjuv som tar smyckenSkaffa larm – men överskatta inte betydelsen av det

Att installera ett hemlarm brukar ses som en av de obligatoriska åtgärderna för att förhindra inbrott. Enligt Polisen är det dock oklart i vilken grad det verkligen avstyr inbrott. Många inbrottstjuvar är tillräckligt rutinerade för att veta ungefär hur lång tid de har på sig att länsa ett hem när larmet har gått. Skalskyddet, att installera säkerhetsdörrar, lås på fönster och liknande är därför mycket viktigare. Glöm inte av att även säkra baksidan av huset, enligt Polisen är det av någon anledning något som många glömmer av.

Använd metoderna som fungerar

Det skyddar inte mot inbrott som sådant, men det är väl värt att säga ändå: skaffa en hemförsäkring. Det fungerar om inte annat som ett sista skydd om det skulle vara så att du drabbas. När det gäller de preventiva metoderna tipsar Expressen bland annat om följande:

  • Grannsamverkan listas om och om igen som en av de bästa åtgärderna för att förhindra inbrott. Om du inte redan har gjort det: snacka ihop dig med dina grannar.
  • Förvara dina mest värdefulla ägodelar i kassaskåp eller liknande.
  • Lås fast stegar, verktyg och andra föremål i trädgården som tjuven kan använda som hjälp för att ta sig in i hemmet.
  • Sätt upp belysning runt alla husets ingångar, också på baksidan.