Att köpa bil kan vara ansträngande för ekonomin på många sätt, och därför blir det allt populärare att köpa begagnad bil istället för en ny – men då finns en hel del saker att tänka på för att man inte ska göra ett dåligt köp.

Bilar på rad 2

När det kommer till att köpa begagnad bil finns mycket att tänka på. Har man till exempel hittat en snygg begagnad Audi R8 som man är sugen att slå till på ska man inte glömma att kontrollera en hel del saker innan man skriver på ett köpekontrakt eller lämnar över pengar till säljaren – oavsett om det är en privatperson som säljer bilen eller om det är en försäljare. Till exempel kan man göra smart i att börja sin jakt på bil genom att gå in på sajten Bilsvar och jämföra olika bilar och bilmodeller med varandra för att hitta vilka egenskaper de olika bilarna har för att sedan veta vad man ska leta efter när man väl sätter igång och ska köpa en begagnad bil.

Handla begagnat från bilhandlare

Något som Konsumentverket tipsar om via sin sajt Hallå konsument när man handlar begagnat från en bilhandlare är till exempel att man alltid ska vara noga i sina förberedelser. Bland annat tipsar man om hur viktigt det är att jämföra marknaden för att hitta rätt bil till rätt pris, och detta även för att undvika att betala mer för en bil som kanske inte har det marknadsvärdet som handlaren begär i pris. Likaså ska man inte heller köpa bilen utan att ha provkört, tittat efter eventuella skador, kontrollerat att alla viktiga funktioner fungerar och kolla igenom bilens servicebok att service utförts i enlighet med bilens serviceintervall. En annan förberedelse som man också bör ta sig tid att genomföra innan man ens tar sig till bilhandlaren är att kolla upp vilken typ av bil man är ute efter och vilka funktioner som den ska ha i form av bränslebehov, storlek och så vidare. Det tipsar Trafikverket om som även listar en del smarta råd att ta till sig om man vill satsa på att köpa en bil som har lite inverkan på vår miljö – något som alla som ska köpa bil faktiskt bör tänka på!