Få saker är så jobbiga som att gå vidare efter att en närstående har gått bort. Det är ett sorgearbete som tar lång tid och som testar människor till det yttersta. Dessutom tillkommer det saker som administreras i den tuffa tiden som begravning och hantering av den dödes saker.begravning

Det bästa är att ta hjälp av en begravningsbyrå för att lösa det den första tiden, och om det är en nära vän eller släkting som gått bort kanske du kan be någon annan sköta det administrativa så att du slipper. En bra begravningsbyrå ska ge dig möjligheterna att kunna planera begravningen ordentligt och i ditt eget tempo, samt finnas där som stöd när det behövs. En rekommendation är Oscar Fredrik Wahls begravningsbyrå.

Att hantera sorgen

Det är många som inte klarar av att hantera de känslor som tillkommer  vid ett sorgearbete och behöver professionell hjälp. Det finns även de som hittar egna vägar för att överleva. Alla varianter och metoder är okej, så länge man inte ger upp. I en artikel här från Expressen har de skrivit om Joanna Hellgrens nya bok, som handlar om Jakob 10 år som får besök av sin döda bror om nätterna. Det är en mycket fin historia som också är mycket sorglig, men den visar på ett lysande sorgearbete. Läs gärna den. En annan som behövt gå igenom ett sorgearbete är Janne Schaffer. Hans minne av Ted Gärdestads självmord är fortfarande svårt att hantera, dessutom har han tidigare i livet förlorat sin lillebror – även det via ett självmord. I en bok som han skrev för något år sedan har han berättat om den svåra tiden och hur musiken har hjälpt honom att hantera alla de känslor som kommer i och med en förlust. Även det är en bok som rekommenderas för den som har gått igenom något liknande. Mer om Janne Schaffer kan du läsa i denna artikel.

Det viktigaste när det kommer till ett sorgearbete är att låta det ta tid. Det är påfrestande och svårt, det går inte att komma ifrån. Dessutom kan det komma saker som gång på gång påminner om sorgen, som exempelvis i detta fall som Sveriges Radio har skrivit om. När sådant händer är det viktigt att ta ett djupt andetag. Och börja om för att fortsätta sin väg tillbaka till livet. Du kommer kanske aldrig att glömma och sluta sakna, men du kommer att lära dig att leva med sorgen.