När det kommer till en kär persons bortgång är det en situation som ingen kan föreställa sig hur man kommer att reagera. Men vad man vet är att det bästa för att bearbeta och leva vidare är att samtala om sin sorg och inte låta den gro inombords.

3347808-nebula-gas-cloud-in-deep-outer-spaceDöden är en naturlig del av våra liv men ändå ett otroligt tabuämne som vi gärna inte vill ta i ens med tång. Vad många gör är att bär sin sorg och smärta inom sig, istället för att kontakta sin begravningsbyrå för att få tips och råd om hur de ska betarbeta sorgen. När det kommer till bearbetning av sorg skriver bland annat tidningen Skövdes Nyheter om att man bör samtala för att få hjälp med sorgearbetet.

Fem steg

Artikeln med sjukhusprästen Helena tar upp fem steg för att man enklare ska gå vidare. Eller, inte gå vidare i den mening att man ska helt släppa taget, men i att man ska kunna gå vidare och njuta av livet och minnas det vackra istället för att ätas upp av sorgen.

  • * Man börjar med en introduktion där man tar upp anledningen till att man mår som man mår, ja, anledningen till varför man är i behov av samtalsstöd.
  • * Steg två blir att man går igenom och pratar om den person som man mist.
  • * Sedan hur det känns just nu. Hur det är att leva utan den andra personen. Detta är en otroligt jobbig del men som är otroligt viktig och gör att man får      ut sina känslor i det fria för att kunna ta del av dem på ett helt nytt sätt.
  • *Man ska även prata om jaget och vem man själv är och hur man beter sig i denna nya situation.
  • *Sist talar man om framtiden och målar upp en ljus bild om hur man vill att den ska se ut.

Vad man bör tänka på är att alla människor har sitt sätt att hantera en sorg och ett sådant känsligt läge gäller det att man respekterar varandras sätt att hantera situationen istället för att tänka att det finns rätt och fel sätt. Sveriges Radio skriver om Malin som miste sin dotter och betarbetar sorgen genom loppis och samlar in pengar till barncancerfonden, något som gör att man gör något samt talar om det som skett.

Sorgens skepnader

Agneta Willmans som är psykolog skrev en bok om sorg och dess olika skepnader för att man känner olika typer av sorg beroende på hur nära inpå eller långt efter man befinner sig i tiden. Man kommer alltid att ha ett ärr i själen efter sitt sår, men det handlar om hur man jobbar med sina tankar när man tänker på såret. Förutom att våga tala är det viktigt att man försöker strukturera upp sin tillvaro samt att inte tänka att det finns rätt eller fel utan man får sörja på sitt sätt och det är det mest perfekta sättet för just dig.