Tiden före ett äktenskap ska vara lycklig. En framtid planeras; en framtid som är byggd på kärlek och trygghet. I alla fall oftast. Förhoppningsvis går alla in i en relation, och i ett äktenskap, med tanken att det faktiskt kommer att hålla för alltid. Vilket självklart är bra – för tron på kärlek är en av de viktigaste byggstenarna för att få ett förhållande att hålla. Men det är samtidigt viktigt att vara förberedd på att ett ”I do” inte alltid leder till förevigt. De senaste åren har skilsmässorna i världen ökat, antagligen främst för att historien förändras. Det är numera en accepterad handling, och i de flesta fallen finns familj och vänner som en trygghet om problem uppstår.

Men även om det är accepterat att ett äktenskap kan ta slut, uppstår det vanligtvis en kris om det händer. 2012 var kändisskilsmässorna på topp, och det kan vara så att en kändisars skilsmässa startar en trend. Nedan följer några av de mest omtalade:

  • Katie Holmes och Tom Cruise
  • Katy Perry och Russell Brand
  • Lena Philipsson och Per Holknekt

Förhoppningsvis, och troligtvis, har dessa kändisar skrivit ett äktenskapsförord för gold diggers. Just för att undvika eventuell tvist om pengar. Äktenskapsförord är dock inte lika vanligt vid äktenskapet hos icke-kändisar. Då är kärleken i fokus – vilket den alltid bör vara. Svenska Dagbladet har dock skrivit att det blir allt vanligare vid andra äktenskapet, vilket inte är konstigt. Då har man, av erfarenheten, blivit medveten om vad som kan hända.

För att försöka undvika skilsmässa, är det bra att vara förberedd. Det är viktigt att försöka hålla kvar i den man är, vara fortsatt självständig och lita på sin egen förmåga att vara själv. På så sätt kan det uppstå en kris, men den är hanterbar.