Att förlora någon, att bli lämnad, att själv vara den som lämnar eller att genomgå en stor förändring i livet. Oavsett vad för kris man går igenom i livet har man olika sätt att hantera det. Det kan skilja sig från person till person, eller från situation till situation. Man måste få hitta sitt eget sätt att hantera kriser och bearbeta sorg, och man måste respektera att det kan ske på olika sätt.

Att prata om det eller dra sig undan

Vissa personer reagerar väldigt starkt utåt när de förlorat någon eller genomgår en kris. Man kanske vill ha vänner och familj runtomkring sig och vill helst inte bli lämnad ensam. En svensk studie visar att hälften av de som deltog i undersökningen och som hade förlorat någon närstående, upplevde att folk drog sig undan, skriver Dagens Nyheter.

nallehugSamtidigt finns det många människor som faktiskt inte vill ha andra omkring sig under en livskris, och det måste man såklart respektera. Men det är alltid bättre att fråga en gång för mycket än att inte fråga alls. Något man faktiskt kan göra på avstånd för att visa att man bryr sig är att skicka en present. Blommor dör så snabbt, så det kan kännas förgängligt och onödigt att skicka kanske, men ett bra alternativ är alltså att skicka en present. Det visar att man bryr sig om den sörjande, och att man finns där om det skulle vara något. Bra presenttips är något som piggar upp och inte känns sorgligt, till exempel godis, delikatesser eller presentkort. Skicka också med en kort där du skriver något fint och personligt.

Om folk inte förstår sorgen

Det är inte alltid folk förstår hur stor kris man faktiskt går igenom. Men bara för att det är socialt normaliserat att till exempel gå igenom en skilsmässa eller separation så kan det vara en av de största kriser en människa upplever. Att förlora en äldre släkting kan också vara mycket jobbigare än vad folk runtomkring förstår och kan tänka sig. Ett annat exempel på detta är att förlora en vän som man lärt känna på internet. I en artikel i Folkbladet berättar Ingela Hjulfors berg ifrån Umeå om förlusten av en internetvän som hon aldrig träffat. Ett sådant exempel kan vara svårt för människor runtomkring att leva sig in i, eftersom de inte förstår hur nära relationen var.

Det gäller alltså att vara vaksam på signaler, och att respektera att folk har olika sätt att hantera sina förluster och kriser. Och framförallt ska man aldrig ta för givet att någon mår bra eller inte behöver en stöttande vän. Det är alltid bättre att fråga en gång extra.