Genom att omvandla din hyresrätt till en bostadsrätt får du ett tryggare boende och en lägre boendekostnad. För att kunna omvandla hyresrätterna krävs att du och dina grannar är överens om beslutet och att fastighetsägaren är villig att sälja. Så här gör du för att omvandla hyresrätten!

Att omvandla din hyresrätt till en bostadsrätt innebär ett tryggare boende då du själv äger lägenheten och har stora möjligheter att påverka ditt boende på ett helt annat sätt. När du väl bestämt dig för att omvandla är det en god idé att anlita en omvandlingskonsult från Interesta som kan hjälpa dig igenom hela processen. Så här säger de själva om deras arbete:

”Som ombildningskonsult hjälper vi människor att förverkliga drömmen om att äga sitt eget boende. För somliga handlar det om att få kontroll över sin egen boendekostnad och bostadsmiljö, för andra handlar det om att få en insats till en ny bostad.”

Hur går en ombildning till?

lägenhetFör att en ombildning ska kunna ske måste du och alla dian grannar vara överens och er fastighetsägare måste vilja sälja. Efter detta är det en process i flera steg.

Steg 1 – Ni som hyresgäster tar initiativ till att bilda en bostadsrättsföreningen och gör detta genom att registrera er hos bolagsverket.

Steg 2 – Bostadsrättsföreningen skickar in en intresseanmälan till Lantmäteriet. Minst två tredjedelar av hyresgästerna måste vara intresserade av att ombilda för att detta ska vara möjligt.  Bara för att du har skrivit på en intresseanmälan betyder inte detta att du har tackat ja till ombildningen

Steg 3 – Ta kontakt med banken och lägg fram en ekonomisk plan på hur köpet ska gå till. Accepterar du som hyresgäst den ekonomiska planen inom 1 månad har du rätt att köpa för priset som står i planen.