Ibland krisar ekonomin hos säg en småbarnsfamilj, det kan vara en seg månad som bara inte vill ta slut och en hel del nya köp som varit måsten, kanske en lagning på bilen eller en tand, en vattenskada eller kanske något annat oförutsett. Det kan skapa en tajt ekonomisk situation, en sorts kris. Då väljer många att ta ett snabbt SMS-lån eller kanske låna av nära och kära. Det som är bra mycket bättre är dock att försöka samla sina lån och krediter till ett lån med låg ränta. 

deklaration skattI DN kan vi läsa att man kan spara tusenlappar genom att lägga ihop lånen. Till exempel om man har ett ordinarie bolån som du kan lägga in kostnader i, så som att lägga in andra lån i det, och låna mer pengar med den ordinarie bostaden som säkerhet – en säkerhet som är väldigt förnäm och trygg sett från bankernas sida.

Sedan om du jämför lån kan då tekniskt sett låta bankerna konkurrera om ditt lån och det gör att det går att få ner vissa räntekostnader, kanske med flera tusen kronor i månaden. Man bör nog ofta se över sina lån och samla dessa för att helt enkelt slippa att hamna i just en sådan ekonomiskt trängd situation som är vanligare än vad man tror. Om man märker att räntekostnaderna hopar ihop sig är det viktigare att så snabbt som möjligt minska sina kostnader och detta går ju som sagt att göra när man samlar alla sina lån hos en långivare – som vi nämnt ovan. Sen oavsett om du ska samla lån eller kanske låna nytt, eller vill samla krediter, så lönar det sig garanterat att jämföra olika banker. Jämför och samla lån här: https://advisa.se/

Samla och jämför lån

Här kommer en lista från samma artikel som gör det lättare att förstå när det är smart att lägga ihop till exempel fritidshuslånet med ordinarie bolån:

  • Om du har lånen i olika banker.
  • Om värdet på din ordinarie bostad stigit mycket och belåningsgraden är låg, samtidigt som du har dyrare lån på fritidshuset.
  • Om ditt ordinarie bolån ligger i SBAB och din belåningsgrad i dag är under 50 procent.
  • Om lånet på din permanentbostad finns hos Skandiabanken och understiger 1 miljon kronor, samtidigt som du har lån på fritidshuset i annan bank. Särskilt om fritidshuset är över 1 miljon kronor.
  • När du köper ditt fritidshus, om du bor i en lågt belånad villa med outnyttjade pantbrev.

faktura betalaI SvD kan vi vidare läsa att det faktiskt kommer bli enklare att jämföra lån mellan banker hädanefter eftersom det är nya regler som är stadda i kraft sedan den första juni i år. Och i Dagens Industri kan vi vidare läsa att Swedbank nu ändrar sin hårt kritiserade ränteberäkningsmetod och nu kommer inte bolånekunder längre att åka på svindyra räntekostnader som går rätt in i bankpamparnas fickor, genom bonusar och vad vet allt. Det är givetvis goda nyheter, för de som ofta behöver låga räntor är småbarnsfamiljer och pensionärer som lever på låga löner men där det förstnämnda ofta ha högre kostnader än vad de kanske orkar med och önskar ha.