Idag råder det stor brist på hyresrätter i våra storstadsområden. För att ta sig in på bostadsmarknaden är det många som hyr i andra hand för väldigt höga ockerhyror. Även om många menar att de har råd med hyran, trots lägre inkomst eller betalningsanmärkningar, nekar bankerna blankt. Det här skapar en stor frustration och misstro mot bankerna.

Vill du söka bolån för att köpa lägenhet i Stockholm, men har betalningsanmärkningar? Eller kanske är du en av många idag som saknar fast jobb utan är projektanställd? Att bo i bostadsrätt är betydligt billigare i månaden än att bo i andra hand. Ändå är det många banker som nekar folk utan fast inkomst månadslön. Det gör att en stor del av befolkningen hålls utanför, på ett orättvist sätt. Många blir upprörda och känner sig osynliggjorda, eftersom de har en stark ekonomi trots att de saknar den konventionella fasta anställningen.

Många upprörda när storbankerna säger nej

Många känner att bankernas värderingar är orättvisa. Kanske betalar man redan 12 000 kronor för en andra handslägenhet. Ett sådant pris är vad man kan förvänta sig om man letar efter en etta eller tvåa i Stockholm. Ändå menar bankerna att ens inkomster inte räcker till för att betala ett bolån, som med månadsavgift och ränta kan lägga sig på 6-7000 kronor för en trea.

Det här skapar en känsla av orättvisa. Många känner en stark misstro till bankerna. När en uthyrare av en andra handslägenhet tillåts ta höga ockerhyror tvingas unga vuxna att betala stora summor pengar varje månad. Det gör både att de inte kan spara till en ordentlig insats, men också att man vänjer sig vid att ha höga utgifter när det kommer till ens bostad. Det skulle med andra ord bli billigare för de flesta att köpa en andel i en BRF – om de fick lånet, alltså.

Gig-jobbarna nekas bolån

Hur många unga vuxna idag har egentligen fast anställning? Ofta om man är i ett samboförhållande studerar den ena och den andra har möjligtvis en fast anställning, men det är inte en självklarhet. Många arbetar i så kallade ”gig-jobb”, som i många fall genererar bra med pengar och är en bra inkomst, men sådana nekas också lån.

”Gig-jobben” finns bland annat inom kultursfären där man kanske arbetar tillfälligt med en utställning eller på ett förlag. Bra med pengar, men inget bolån ändå. Bluestep är ett exempel på en bank som beviljar bolån utefter personernas situation. De kan se förbi betalningsanmärkningar om de upplever att personen som ansöker om lönelöfte är en skötsam person i övrigt.

Ett till problem är amorteringskravet, som gör att bankerna blir än mer restriktiva än de kanske var tidigare. Amorteringskravet gör att månadsavgiften blir dyrare för att bo i BRF. Många kritiker menar dock att skillnaden inte behöver vara stor, och att det ändå är betydligt dyrare att bo i andra hands lägenhet.