8696075-sad-and-sorrowful-isolated-woman-in-black-dress-isolated-over-whiteDe allra flesta får någon gång en ålderskris, och vid vilken ålder man får det varierar. Det allra vanligaste är att få 30-, 40- eller 50-årskris vilket bland annat beror på samhällets fixering vid ungdom och mångas ovilja till att bli äldre. 

Här i Krisbloggen har vi tidigare skrivit om hur bostadskrisen i Sverige, men nu ska det handla om en annan typ av kris, nämligen ålderskriser. Varför får vi ålderskriser egentligen och vad är det egentligen för skillnad från att ha en identitetskris egentligen? Ingen större skillnad, menar psykoterapeuten Lotta Lindgren.

Förändringar i livet föranleder en ålderskris

I en artikel från Sveriges Radio berättar Lotta Lindgren om ålderskriser och vad de kan bero på. Hon menar på att förändringar i livet kan leda till att man får en ålderskris, men att det är väldigt individuellt. Det beror på hur livet runt omkring oss ser ut, vilket ålder ens barn är i, hur hälsan är, hur det går på jobbet osv. Det som skakar till oss på något sätt får oss att reflektera över vilka vi är, vart vi är påväg och vad vi har gjort hittills i våra liv, en identitetskris helt enkelt. Det vanligaste är att man får en kris när man fyller 30-, 40- eller 50 år men man kan såklart få det i andra åldrar också, vid exempelvis 25- eller 60 års ålder. Lotta Lindgren tror att just åldern 40 kan vara en jobbig tid frö kvinnor för att många tyvärr inte längre är fertila vid den åldern. Och vetskapen om att man kanske inte längre kan få barn gör att vi känner oss gamla. Såhär säger hon om mäns 40-årskris:

”När det handlar om mäns 40-årskris så raljerar man ofta lite över män som köper motorcyklar och sportbilar, och det kan finnas ett mått av sanning i det. Kvinnor är mer benägna at ta itu med sina kriser och det betyder inte att män inte har dem, de hanterar dem på ett annat sätt. Att köpa en bil eller en motorcykel kan för männen vara ett sätt att ta sig igenom en ålderskris. Men det är inte så att det ena är bättre än det andra. Det är olika.”